Oorlogsdagboek Jan Buisman jr. (1911)
Tijdens zijn gedwongen verblijf in Duitsland in de oorlogsjaren heeft de bekende Schagenees Jan Buisman (1911-1994) zijn ervaringen in dagboekvorm vastgelegd. Omdat Buisman een bekende artiest was mocht hij in Duitsland optredens verzorgen voor de daar ingezette dwangarbeiders. De aantekeningen die hij maakte van wat hij zelf "een drie maands tournee door Duitschland" noemde zijn na het overlijden van Jan in bezit gekomen diens zoon Jan Buisman (uit 1938). Deze heeft ze zorgvuldig bewaard, maar is er nooit toe gekomen ze te lezen. Vormden het lastige handschrift en de lange zinnen een barrière of deinsde hij ervoor terug om kennis te nemen van wat zijn vader was overkomen? Hoe dan ook, het dagboek bleef ongelezen en het bestaan ervan bleef onbekend. Totdat Jan het in een gesprek met Harry Kooij over zijn vader ter sprake bracht. Harry zag het belang ervan in een bood aan het dagboek te bewerken en tot een leesbaar verhaal om te smeden. Vanaf vandaag is het resultaat te zien in het Geheugen van Schagen.
De link naar het dagboek is: https://www.geheugenvanschagen.nl/inhoud/1900-2000/371-oorlogsdagboek-van-jan-buisman-jr-1911.html
Overlijden Peter Groenveld
Vandaag bereikte ons het droevige bericht van het overlijden van Peter Groenveld. Met zijn vele bijdragen, die door hun lengte en leesbaarheid zo uitermate geschikt waren als webpublicatie, is Peter hofleverancier van het Geheugen van Schagen.
In hem verliest Schagen een uitstekende verhalenverteller en zijn bijdragen aan het Geheugen zullen node gemist worden.
Sjaak Euser, jarenlang bevriend met Peter, gedenkt hem in een bericht op Facebook dat in een nieuwsbericht op de website van Noordkop Centraal is overgenomen. Met het volgende In memoriam wil het Geheugen van Schagen Peter gedenken.
In memoriam Peter Groenveld
Peter was vanaf het eerste begin betrokken bij het Geheugen van Schagen. In het Geheugen staan veel artikelen van zijn hand. Toegankelijke artikelen, gebaseerd op een gedegen historisch onderzoek.
Je kon bij Peter altijd terecht met vragen over de historie van Schagen. Zijn antwoorden overtroffen maar al te vaak je verwachtingen.
Nog maar een paar maanden geleden vroeg ik Peter om hulp bij mijn onderzoek naar de achtergronden van de familie van Levi Velleman uit Schagen, de opa van Selma van de Parre, de
schrijfster van “Mijn naam is Selma”. Peter berichtte mij “Ik heb griep en moet even rustig aan doen. Volgende keer ben ik graag weer tot je dienst”. Het heeft helaas anders moeten zijn.
Rust zacht Peter. Bedankt voor de fijne samenwerking.
Peter Hoogerdijk
Artikelen West-Friesland - toen en nu
Uit de reeks West-Friesland - Toen en Nu zijn de volgende artikelen die relevant zijn voor Schagen en omgeving toegankelijk gemaakt via het Geheugen van Schagen: Het graf van Dirck Rembrandtsz van Nierop, De Molenstraat in Schagen, Terp Avendorp bij Schagen, Tolkerdijk in Schagen, Tweemaal Christoffel in Schagen, Papegaaischieten op kerkplein Sint Maarten, De Markt in Schagen en Kolhorn: oude haven in het binnenland.
Elk van deze artikelen geeft via een hyperlink toegang tot het volledige artikel op de website van het Westfries Genootschap.
Al eerder zijn in het Geheugen de artikelen Gert Pater, Hotel Igesz en Kanaal Schagen-Kolhorn opgenomen, eveneens met links naar artikelen op de site van het Westfries Genootschap. Daarnaast bevatten de artikelen Vreeburg en Bunkers in Schagen een verwijzing naar artikelen van het Westfries genootschap.
Arts in Verzet (van en over Rein Posthuma) nu in het Geheugen
Aan de vooravond van het herdenkingsjaar "75 Jaar Bevrijding" hebben wij van Peter Sasburg toestemming gekregen het boek Arts in verzet van Rein Posthuma integraal in het Geheugen van Schagen te plaatsen. Het boek over het leven van Rein Posthuma, arts-assistent in Warmenhuizen en actief in het verzet, is in 2010 verschenen bij Uitgeverij Peter Sasburg in Midwoud. Voor de inhoud van het boek zie: "Arts in verzet"
Mooi Schagen
Het boek Mooi Schagen - een wandeling door het Schagen van toen - van de auteur Harry Kooij is vanaf 19 mei integraal in het Geheugen van Schagen opgenomen. Onder Artikelen is een artikel Mooi Schagen opgenomen dat een korte beschrijving van het boek met enkele foto's laat zien. Door onderaan in het artikel op de omslag van het boek te klikken wordt het pdf-bestand van het boek geopend. De directe link naar het artikel is https://www.geheugenvanschagen.nl/inhoud/1900-2000/220-schagen-van-toen.html
Op klompen door Schagen
"Op klompen door Schagen Deel 1 en Deel 3" zijn de eerste twee delen uit een serie boeken van Jan Buisman, die - met toestemming van de familie Buisman - in het Geheugen van Schagen zijn geplaatst. Ook Buismans boeken "Ouwe koeien uit slot halen" hebben hun weg naar het Geheugen gevonden.
Over de auteur:
Jan Buisman (1911-1994) mag zonder meer een bekende en rasechte Schagenaar worden genoemd. Hij begon als voordrachts-kunstenaar. Op zijn zestiende jaar stond hij al op de planken, eerst bij feestjes en op de Schager kermis. Later met zijn eigen revue en cabaret. Na de oorlog reisde hij met de revue “Maartje en Jan Buisman” door het hele land. Hij was een regelmatige gast in radioprogramma’s zoals “De Klok Heit Negen” en “De Bonte Dinsdagavondtrein”. Tussendoor werkte hij bij zijn vader en later als zelfstandig ondernemer in het tuincentrum dat zijn naam droeg.
Boek "Geene Haken als Bootshaak te slaan" over Schager messen
In december 2018, vlak voor de feestdagen, werden wij aangenaam verrast door een boek over de Schager messen en hun makers. Het boek is een uitgave van de Historische Vereniging Schagen e.o. en is het eerste deel van een Historische Reeks. We kunnen dus nog meer werken over de rijke historie van Schagen verwachten.Het boek heeft als titel gekregen “Geene Haken als Bootshaak te slaan” en verwijst daarmee naar het veelal door de Schager messenmakers gebezigde meesterteken. De Schager messen stonden vanaf de zeventiende eeuw tot ver in de negentiende eeuw bekend om hun onovertroffen kwaliteit.
De Schager historicus Fred Timmer schetst een voortreffelijk beeld van de opkomst, bloei en jammerlijke teloorgang van de Schager messenmakernijverheid.
Het boek is verkrijgbaar bij Boekhandel Plukker in Schagen.
Reactie op artikel Heren en Vrouwen van Schagen 2
Er is een reactie ontvangen op het artikel Heren en Vrouwen van Schagen 2 (zie onder tabblad Reacties).
Deutsche Verein in Schagen (1887)
Een nieuw project van Meesterlijk Schagen: “Deutsche Verein” in Schagen (1887)”
Meesterlijk Schagen heeft de beschikking gekregen over een bijzonder fotoalbum.
Dit fotoalbum is jarenlang in het bezit van de familie Plukker geweest.
Het fotoalbum is een fraaie goud-op-snee uitgave met foto’s van leden van de “Deutsche Verein” in Schagen. In deze Duitse club zaten personen afkomstig uit - vermoedelijk - Westfalen die zich in de omgeving van Schagen hebben gevestigd. Daaronder bevinden zich bekende namen als Bolte, Schmalz en Wilbers. Het album is gemaakt ter gelegenheid van het zilveren huwelijksfeest van het echtpaar Hermann Böttger – Auguste Gordes.
Lees meer
Omdat de Historische Vereniging Schagen en Meesterlijk Schagen geen expositieruimte bezitten hebben wij in overleg met de familie Plukker besloten het fotoalbum te schenken aan het Zijper Museum. De officiële overdracht zal in 2018 plaatsvinden.
Project
Voor zover bekend is nooit een onderzoek verricht naar de trek van Duitsland naar Nederland en in het bijzonder Schagen. Veel familienamen uit die tijd zijn uitgegroeid tot een begrip in Schagen en omgeving.
Meesterlijk Schagen wil daarom een onderzoeksproject – met drie onderdelen - initiëren om:
- de geschiedenis van de Deutsche Verein in Schagen te achterhalen en om meer aan de weet te komen over de leden en hun nazaten. Wij willen ons daarbij niet beperken tot de in het fotoboek genoemde namen.
Voor dit projectonderdeel heeft Meesterlijk Schagen de foto’s uit het album laten scannen. De gescande afbeeldingen worden ieder op een aparte webpagina geplaatst met daarbij de mogelijkheid voor een bezoeker om tekst toe te voegen en een reactie te plaatsen. Op deze wijze hoopt Meesterlijk Schagen het grote publiek te betrekken bij het onderzoek. . - meer te weten te komen over de achtergronden waarom men naar Nederland trok. Bekend is dat het niet alleen middenstanders waren maar ook seizoenarbeiders die de boeren kwamen helpen bij het binnenhalen van de oogst en bij de zware arbeid op het land.
- in een aantal gevallen dieper ingaan op de familiegeschiedenis en het ondernemerschap.
- De resultaten van het onderzoek zullen gepubliceerd worden op de website Geheugen van Schagen en de website van het Zijper Museum.
Mocht het resultaat van dit onderzoek bijzonder interessant zijn dan wordt een uitgave in boekvorm overwogen.
Voor meer informatie over het leveren van een bijdrage aan projectonderdeel I verwijzen we naar de albumpagina.
Beroemde schilders uit Schagen
Schagen heeft door de eeuwen heen een aantal bekende en minder bekende, maar toch begaafde, schilders en tekenaars voortgebracht.
Het Geheugen van Schagen wil een zo volledig mogelijk inzicht geven in het leven en de werken van die kunstenaars. Zoek maar eens naar Adriaen van Croonenburgh, Jan van Noordt of Cornelis Bok in het geheugen.
Lees meer
Ook toont het geheugen de catalogus van de expositie Meesterlijk Schagen in 2004 met afbeeldingen van een flink aantal historische en hedendaagse artiesten met uitsluitend Schagen als onderwerp.
Ook toont het geheugen de catalogus van de expositie Meesterlijk Schagen in 2004 met afbeeldingen van een flink aantal historische en hedendaagse artiesten met uitsluitend Schagen als onderwerp.Eén schilder wordt nog onvoldoende belicht en krijgt nu een verdiende plek in het geheugen. In 2010 werd door Bert Jonker, Jan Kroon, Hans Groen en Annelies Baars een expositie georganiseerd in het Slot Schagen. Het werk van de Schager schilder, Jan Koning, werd getoond, evenals enkele werken van zijn leerlingen.
Ter gelegenheid van deze expositie werd een boekje uitgegeven met de titel “Op roet met Jan Koning (1897-1989). Een avontuurlijk rondje door Schagen en omstreken”. Het boekje geeft een inzicht in het leven van Jan Koning en is rijkelijk voorzien van afbeeldingen van zijn werkenJan Koning is niet meer onder ons, maar hij leeft voort in zijn schilderijen. Jan Koning heeft zijn geliefde Schagen vaak als onderwerp voor zijn schilderijen gekozen. Schilderijen die Schagen laten zoals het eens was. Daarom verdient hij een plaats in de geschiedenis van Schagen en daarmee in het geheugen van Schagen”.
Wij zijn de toenmalige organisatoren, Bert Jonker, Jan Kroon, Hans Groen en Annelies Baars, dankbaar dat zij ons toestemming hebben gegeven om dit boekje met heel veel schilderijen van Jan Koning in het Geheugen te plaatsen. Wij streven er naar om schilderijen van Jan Koning die nog niet in het boekje staan en die Schagen als onderwerp hebben, onder Afbeeldingen op te nemen.Klik voor Op roet met Jan Koning op de button Artikelen