Artikel
Reinder Boomsma
Geboren te Schagen op 19 juni 1879. Overleden te Neuengamme (D) op 27 mei 1943.
Gehuwd met Gerardina Maria Schallenberg op 17 juni 1909 in Rotterdam.
Reinder Boomsma komt als zoon van Friese ouders in Schagen op de wereld. Zijn vader Joannes Boomsma is deurwaarder bij de belastingdienst. Het gezin woont op de Nieuwe Laagzijde 28F. Over zijn jeugd in Schagen is weinig bekend.
Via Amsterdam vertrekt de familie in 1888 naar Rotterdam. Het gezin betrekt een woning aan de Tollensstraat 103. Later verhuizen ze nog een paar keer. Ze wonen achtereenvolgend aan de Noordsingel, de Agnietenstraat en de Oost-Blommerdijkseweg In 1896 haalt Rein zijn einddiploma van de HBS aan de Kortenaerstraat.
Sparta
Rein wordt gescout als voetbaltalent door Sparta. Op 27 oktober 1895 debuteert hij tegen Victoria. Sparta wint met 4-1. In 1896 keert hij Sparta tijdelijk de rug toe omdat hij vrijwillig soldaat wordt in Assen. Daar voetbalt hij bij Achilles. In 1899 komt hij weer bij Sparta spelen. Bij Sparta zijn ze Rein niet vergeten. In het clubgebouw hangt nog altijd een herinneringsplaquette aan de muur met zijn naam er op.
Op 16 juli 1908 wordt hij benoemd tot erelid van Sparta. Over zijn leven als voetballer is een boek verschenen.
Rein zittend tweede van links (bron: Geschiedenis van Sparta)
Held voor Transvaal
Op 26 juli 1901 brengt Paul Kruger een bezoek aan Rotterdam. Hij is daar voor de tweede keer. Nederland voelt zich zeer betrokken bij de strijd van hun verre bloedverwanten tegen de gehate Britten. De Nederlandse regering stelt zich diplomatiek op maar laat maar al te graag toe dat er allerlei acties worden gevoerd om de Boeren te ondersteunen. Paul Kruger wordt door burgemeester ’s Jacob met alle egards ontvangen op het oude stadhuis aan de Hoogstraat. In Rotterdam worden allerlei initiatieven ontplooid om geld bijeen te brengen voor de dappere Boeren.
Voorafgaand aan het bezoek van Paul Kruger organiseert Sparta op 29 oktober 1899 een benefietwedstrijd tegen de ongeslagen kampioen van het Westen, de voetbalclub RAP. De wedstrijd trekt een ongekende hoeveelheid publiek, zeker 5000 personen. Het publiek, dat een kwartje per persoon moet betalen, krijgt waar voor zijn geld. Het wordt een ongekend spannende wedstijd. Pas tegen het einde weet Rein Boomsma het enige doelpunt te scoren, Sparta wint en Rein wordt tot held van de wedstrijd uitgeroepen. Het Transvaalcomité krijgt na aftrek van de kosten zo’n 1200 gulden uitgereikt.
Rein als interlandspeler (bron: Wikipedia)
Interlandspeler
Rein speelde meerder malen in het Nederlands elftal. Hij speelde al in de eerste interland van het Nederlands elftal tegen de Rode Duivels op het veld van Beerschot in Antwerpen. Uiteindelijk zal Rein tweemaal tegen de Rode Duivels spelen. De tweede keer op 14 mei 1905 in Rotterdam. Oranje wint beide wedstrijden
Loopbaan
Bij het 1ste Regiment Infanterie te Assen begint zijn lange militaire loopbaan. In 1937 wordt hij bij Koninklijk Besluit tot kolonel bevorderd en wordt hij garnizoenscommandant.
Van 1926 tot 1934 is Reinder tevens voorzitter van de Nijmeegse School Vereniging voor LO en MULO. Na zijn afscheid wordt hij tot erelid benoemd.
Na de mobilisatie van 10 mei 1940 krijgt Rein opdracht om met zijn eenheid naar Rotterdam te vertrekken om deze stad te verdedigen. Met de gevorderde auto’s en zelfs met de paardentram arriveert zijn eenheid na een lange tocht in Rotterdam. Na de overgave gaat hij officieel met vervroegd pensioen.
Rein als kolonel (bron: Oorlogsgravenstichting)
Verzet
Rein treedt al spoedig toe tot het verzet als leider van de Orde Dienst (OD). Hij is belast met het territoriaal bevel over de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland tot aan de Rijn.
Zijn voornaamste taak is het opzetten en uitbreiden van de organisatie, het bespioneren van vliegvelden, toegangswegen, en het tot stand brengen van verbindingen met Engeland door middel van zendtoestellen.
Verraad
Door verraad heeft Reinder drie keer gevangen gezeten. Twee keer in het Oranjehotel, de bijnaam van de gevangenis in Scheveningen.
Kaart Vught (Arolsen Archives)
De derde keer wordt hij, na voorarrest in Amersfoort en Vught, naar het concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg gevoerd. Hij deelt zijn lot met meerdere bekende Nederlanders zoals W.L. Brugsma, Bob Spaak, Sybrand Marinus van Haersma Buma, Jan Campert en Anton de Kom.
Verklaring van overlijden (bron: Arolsen Archives)
Reindert overlijdt, 63 jaar oud, op 26 mei 1943. De vermoedelijke oorzaak is een hartaanval. Maar de verklaringen daarover zijn niet altijd even betrouwbaar. Dood door uitputting als gevolg van dwangarbeid lijkt waarschijnlijker. Zijn lichaam is begraven in een massagraf.
Zijn zoon Evert Willem Boomsma (foto hierboven), is, na een militaire loopbaan bij de luchtmacht, net als zijn vader actief in het verzet. Met hem vergaat het beter. Met nog 5 man ziet hij kans in mei 1941 een Fokker F8W van de Gestapo te stelen en daarmee naar Engeland te vliegen.
Rein wordt vanwege zijn verdiensten postuum benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en Commandeur van de Orde van het Zwaard van Zweden.
Klik op onderstaande link voor de video:
Bronnen
Wikipedia
Arolsen Archives
Geschiedenis NSV
Geschiedenis Sparta
Foto Evert Willem Boomsma: www.TracesofWar.nl
Rein_Boomsma_en_de_Transvaalwedstrijd_-_ITWM_Sparta_Rotterdam_Fanzine.pdf