De 'Vereeniging tot het houden van Jaarlijkse Paaschtentoonstellingen van Vee te Schagen' is een initiatief van de Purmerendse veehandelaar H. de Leve. Hij verzond op eigen kosten een honderdtal uitnodigingen voor een bijeenkomst op 30 maart 1893 in het Noordhollandsch Koffiehuis aan de Gedempte Gracht. Op de agenda: 'Het bespreeken van de belangen voor de verkoop van vee in Schagen'. Aanwezig waren dertig geïnteresseerden. In zijn openingswoord liet De Leve zich ontvallen dat 'het hem leed deed dat zo'n klein getal belangstellenden was opgekomen'. Dat leed bleek te overzien. Aan het eind van de avond kon een bestuur worden gevormd, dat zich zette aan de organisatie van een dag die Schagen regionale en, in kringen van vee en vlees, landelijke bekendheid zou brengen.

De eerste Paaschtentoonstelling werd een jaar later gehouden, op woensdag 14 en donderdag 15 maart 1894. De Schager Courant, die destijds op zondag en woensdag verscheen, kwam dit keer op donderdag uit voor een terugblik heet van de naald. 'Zoo is dan eindelijk dit voor Schagen en Omstreken begeerde en tot werkelijkheid geworden Landbouwfeest ongetwijfeld tot aller tevredenheid afgeloopen.' Hulde werd toegezwaaid aan het bestuur. 'Zoolang Schagen zulke mannen onder zijn inwoners telt, kan het der gemeente niet dan wel gaan'.

Een traditie was geboren, want de paasveetentoonstelling in Schagen werd een jaarlijks terugkerend evenement, waar behalve vee en pluimvee ook landbouwwerktuigen, agrarische benodigdheden en waren van allerlei andere aard werden aangeboden. Het wedstrijdelement in de veekeuringen zette aan tot felle concurrentie onder zowel fokkers als slagers en bracht de winnaars veel prestige. Bekroonde dieren werden door de slagers, die ze hadden gekocht, vóór de slacht aan de klanten in hun dorp of stad tentoongesteld. Sinds de jaren '60 mest een aantal slagers als hobby ook zelf prijsvee af. Door verbetering van de keizersnedetechniek kwamen de dikbillen op, runderen met veel en mals vlees. Naast rundvee werden ook paarden, schapen en vette varkens getoond en gekeurd.

Anno 1993 waren er nog maar tien plaatsen in Nederland met een paasveetentoonstelling, alleen in Schagen in de open lucht. Wegens veeziekten en strenge overheidsmaatregelen worden de tentoonstellingen steeds schaarser. De Paaschtentoonstelling in Schagen lijkt er niet onder te lijden. Elk jaar weer trekken tien dagen voor Pasen drommen mensen naar de Schager Markt, is het niet voor het vee dan toch voor de gezelligheid. Voor velen is 'de Paasvee' een weerzien met vrienden en oude bekenden. De horeca heeft een topdag en is de hele dag in touw, net als de politie. Want waar gedronken wordt valt ook te dweilen.

In 2007 schonk het bestuur van de 'Vereeniging' aan Schagen een bronzen beeld op ware grootte van een dikbilstier, vervaardigd door de Wieringerwaardse kunstenaar Simon Wardenaar. Het beeld staat op een steenworp afstand van de Markt, waar het allemaal begon.

Bronnen

Historische Vereniging Schagen en omstreken

Schoenmakerspad 1

1741 XM Schagen