Auteur Wilbert Korevaar vertelt over voetbal in de Tweede Wereldoorlog in Schagen in zijn lezing voor de Historische Vereniging Schagen en Omstreken op woensdagavond 27 november in de Nieuwe Nes in Schagen, Aanvang 20.00 uur.
Korevaar belicht in zijn lezing specifiek de voor Schagen bijzondere verhalen. Bijvoorbeeld over Jan van der Ben, de topscorer van VV Schagen en verzetsstrijder. Over Nico de Beurs, speler van VV Schagen die zijn periode als dwangarbeider met de dood moet bekopen. Over hoofd spionagedienst in Schagen Frits Bongenaar, tevens voorzitter van SRC. Over de verzetsmannen Gerrit Anneveldt, Siem Breebaart en Jan van Ketel (VV Schagen) en de SRC-voetballers Henk Koomen en Piet van Nuland die bij de illegale drukwerkzaamheden van de gebroeders Plukker de wacht houden. Over Gerrit Sloof (VV Schagen) die bijna duizend onderduikers helpt en Duitse concentratiekampen overleeft. Over een Schagen-voetballer uit een NSB-gezin en een SRC-voetballer die voor de Waffen-SS kiest en aan het oostfront deserteert uit het Duitse leger.
Gert Boontjes (vv Schagen) op de schouders 1942
Korevaar heeft uitgebreid onderzoek verricht naar het voetbal in de Noordkop tijdens de Tweede Wereldoorlog voor zijn recent verschenen boek: 'Voetbal als verzetje - Sterven voor het vaderland'. Met het voetbal als kapstok wordt belicht hoe iedere voetbalvereniging en de individuele spelers trachten te overleven onder de toenemende druk van de Duitse bezetter. En hoe de clubs zich na de bevrijding en de sportzuivering weer oprichten.
Het boek staat vol verhalen over spelers uit de regio die als militair, dwangarbeider, krijgsgevangene, verzetsstrijder of collaborateur verschrikkelijke dingen hebben meegemaakt. Bijna 200 voetballers uit de Noordkop moeten door de Arbeitseinsatz onder vaak onmenselijke omstandigheden als dwangarbeider werken in fabrieken voor de Duitse oorlogsindustrie. 43 voetballers uit de Noordkop overleven de oorlog niet. Zij sterven in de strijd, door ontberingen of geweld in krijgsgevangenschap, door ziekte of uitputting als tewerkgestelde in nazi-Duitsland, door de geallieerde bombardementen, als gefusilleerde verzetsstrijder of vanwege hun Joods-zijn in een vernietigingskamp. Zij krijgen in het boek een gezicht.
Duitse militairen in 1941 tegen vv Callantsoog
Korevaar schreef eerder (in 2020) het boek 'Een gejuich davert langs de velden', over het ontstaan van de voetbalclubs in de Noordkop vanaf 1888. De lezing in de Nieuwe Nes aan het Schoenmakerspad 1 in Schagen begint om 20:00 uur. De entree is gratis voor leden van de Historische Vereniging Schagen. Niet-leden betalen € 5 entree.