Frits Bosch geeft ons aan de hand van de geschiedenis van zijn stamvader, Adam, een inkijkje in het leven van het ‘gewone’ volk tijdens de heerschappij van Napoleon. Een tijd die zich kenmerkte door oorlog, armoede, epidemieën, kindersterfte en analfabetisme in de samenleving.
Via Adam komen we terecht bij het Bataafse leger tijdens de strijd in Noord Holland tegen de Russen en de Engelsen. Hij raakt gewond en getraumatiseerd, zodat we ook een blik krijgen in deze wereld en wat daar later de gevolgen van kunnen zijn.
Door zijn vestiging in Haarlem en Den Helder krijgen we ook vanuit deze steden een tijdsbeeld. Kortom, een boeiend relaas schotelt de heer Bosch ons voor over een periode in Nederland waarin veel gebeurde. Het neerhalen van stadsmuren, het vervangen van de trekschuit en de stadsomroeper zijn zo maar een paar zaken die aan de orde komen. In deze eeuw maakten we ook kennis met de eerste grondwet en de afschaffing van de slavernij.
De lezing van Frits Bosch op woensdag 30 oktober begint om 20.00 uur en is in de Nieuwe Nes aan het Schoenmakerspad nr. 1.
De entree is voor leden gratis en niet leden betalen € 5,- euro.
Frits Bosch is schrijver van drie boeken:
Het autobiografische boek ‘Help, de psycholoog verzuipt! Uit 2019
De Tromslager uit 2021
De Jutter uit 2023