Historische Vereniging Schagen e.o.

Blik op het Schager verleden!
 

Welkom op onze website 

De versoepeling van de Coronamaatregelen geeft ons weer ruimte voor activiteiten. Deze maand zijn er vier: 

Op zaterdag 23 oktober om 15.30 uur is bij boekhandel Plukker de presentatie van het boek Bestuur en Rechtspraak in Schagen. Karel Numan vertelt dan een boeiend verhaal over het ontstaan van de rechtspraak in het middeleeuwse Schagen. Met medeschrijver Ruud van de Pol signeert hij op deze dag het boek. De prijs is € 15,- en verkrijgbaar bij Plukker of u kunt het bestellen via kakelepost@gmail.com.  


De jaarvergadering is op woensdag 27 oktober om 19.30 uur met aansluitend een lezing van Carla Soonius. Zij gaat het hebben over 'Archeologie en cultuurhistorie in Schagen 2.0'. Het belooft boeiend te worden, dus komt allen!

Van vrijdag 1 tot en met zondag 3 oktober was in hotel Marktstad de tentoonstelling van archeologische vondsten bij het Schager Slot, getiteld: 'Graven op de stoep van Slot Schagen' te zien. Op vrijdag opende wethouder Joke Kruit om 14.00 uur de tentoonstelling. Op zaterdag 2 en zondag 3 oktober is de tentoonstelling bezocht door circa 100 mensen. Op deze dagen gaven archeoloog Jasper Leek en historicus Fred Timmer om 12.00 uur en 15.00 uur een korte presentatie, waarin ook de geschiedenis van het kasteel werd meegenomen.  

Op de tentoonstelling gaven een tiental panelen in tekst en beeld historische informatie over het kasteel van Schagen, de twee koetshuizen die op het opgravingsterrein hebben gestaan, het pluimgraafschap van de heren van Schagen en de vogelkooi als vanginstallatie, die waarschijnlijk in de grote boomgaard stond.

Van 4 tot 25 oktober kunt u weer op ons stemmen in de Raboclubsupport actie. Een stem op de Historische Vereniging maakt het ons mogelijk het boek over de Schager Bierstekers, Bierkade en het ontstaan van de Schager Horeca uit te geven in 2022.

Eventuele activiteiten later in het jaar berichten we u via de geëigende kanalen: Kakelepost, website en mail.

Het bestuur


Het boek van Fred Timmer over de Schager messen is nog steeds te koop bij boekhandel Plukker te Schagen. Kosten zijn  € 20,- .

De eerstkomende lezing is na de jaarvergadering op woensdag 27 oktober 2021 om 20.15 uur. De lezing met de titel Archeologie en cultuurhistorie in Schagen 2.0 wordt gegeven door Carla Soonius, archeoloog van Westfriesland.

De derde Kakelepost van 2021 is verschenen. In dit herfstnummer staan weer lezenswaardige artikelen. De leden van de Historische Vereniging Schagen en Omstreken krijgen het blad vier maal per jaar in de bus. Losse nummers zijn verkrijgbaar tegen een prijs van € 6,- bij de vereniging of boekhandel Plukker.